PlayStation vs. Xbox

Mai mult ca niciodată, petrecerea timpului liber în compania jocurilor video a devenit una dintre cele mai benefice activități pe care le putem avea în aceasta perioadă.

În primul rând, din cauza situației în care ne aflăm, jocurile video pot fi cel mai bun remediu împotriva știrilor legate de pandemie care sunt prezente în toate canalele media.

În al doilea rând, un studiu publicat la începutul anului 2019 de către Royal Society Open Science nu a identificat nici o legătură între jocurile video și nivelul de agresivitate al participanților, ci a scos în evidență o serie de beneficii :

  • Îmbunătățirea sensibilității la contrastul vizual;
  • Îmbunătățirea atenției și vigilenței;
  • Îmbunătățirea atenției distributive;
  • Îmbunătățirea flexibilității mintale indiferent de vârstă.

Cel mai la îndemână mod de a ne bucura de jocurile video îl reprezintă consolele, care alături de un televizor cu o calitate a imaginii foarte bună ne pot oferi o experiență remarcabilă.

Cel mai mare avantaj pe care îl au consolele față de clasicul PC este faptul că în momentul în care achiziționăm o consolă singura noastră grijă rămâne doar cumpărarea jocurilor video, nefiind necesar vreun upgrade sau instalarea de diferite programe.

În cele ce urmează vom discuta despre cele mai cunoscute console aflate pe piață în acest moment: PlayStation 4 și Xbox One.

Specificații

Source: trustedreviews.com

Observăm că din punct de vedere hardware cele două console sunt aproximativ asemănătoare, achiziția oricărei console dintre cele două fiind o alegere potrivită.

Controllere

Dacă la generațiile anterioare existau diferențe mai mari între controllere, acum cei doi producători au reușit să scoată două controllere asemănătoare ca design și poziționare a butoanelor, singura diferență notabilă fiind poziția inversată a stick-ului analog din stânga cu butoanele direcționale.

Jocuri

Ambele console pot rula perfect orice joc destinat consolelor, acesta fiind cel mai mare avantaj față de PC. Indiferent de numele, complexitatea și grafica jocului, consolele nu au nevoie de vreun upgrade cum se întâmplă cu PC-ul care pentru a putea rula ultimele titluri apărute are nevoie de întrunirea cerințelor minime în materie de hardware.

Astfel că cea mai importantă diferență între cele două console care poate cântări decisiv în alegerea uneia o reprezintă jocurile exclusive, capitol la care PlayStation câștigă detașat.

Sony are parte de unele din cele mai bune jocuri de consolă aflate pe piață: God of War, Marvels Spider-Man, Detroit: Become Human, The Last of Us: Part 2 sau Red Dead Redemption 2 în timp ce MicroSoft se laudă cu seria Halo, Forza si Gears of War.

Aplicații și abonamente online

Ambele console oferă suport pentru Netflix, HBO GO, Youtube sau Twitch, iar abonamentele online: PlayStation Plus și Xbox Live Gold cu prețul de aproximativ 60 de lei pe lună oferă utilizatorilor următoarele beneficii:

  • Reduceri la jocuri;
  • Opțiunea de a juca multiplayer;
  • Bonusuri/DLC-uri gratuite în alte jocuri;
  • Acces la jocuri Demo.

Performanțe

În ceea ce privește performanțele celor două console: PS4 Slim este alegerea mai bună având capacitatea de a afișa jocuri la o rezoluție mai mare față de competitorul lui, însă dacă ne orientăm spre PS4 Pro sau Xbox One X, care au și un preț mai ridicat, Xbox One X este alegerea mai bună, fiind capabilă sa ruleze jocuri la rezoluții 4k și 60 de frame-uri pe secundă.

PS4 sau Xbox One ?

Înaintea achiziției oricărei dintre cele două console recomand un mic test ce constă în răspunderea la câteva întrebări simple:

  • Care este bugetul disponibil?
  • Cât timp ne vom petrece în medie pe săptămână jucându-ne pe consolă?
  • Ce tip de TV avem și dacă plănuim achiziția unuia mai performant?
  • Ce titluri ne dorim să jucăm pe consolă?

În momentul în care ne vom răspunde la aceste întrebări alegerea consolei potrivite pentru noi va fi mult mai ușoară.

Recomandarea mea este Xbox One X pe care o putem achiziționa la prețul de 1499 de lei de la eMag fiind redusă cu 21% în momentul redactării acestui articol. În ciuda faptului că nu avem acces la jocurile exclusive pentru PS4, avem parte de rezoluție 4k și 60 fps la majoritatea jocurilor, criteriu care poate fi decisiv pentru cei mai pretențioși dintre voi.

1 Comment

  1. Eu inclin spre Xbox Series X pentru ca imi place mai mult designul si cumva sunt prins in universul Microsoft. Am avut un PS3 la un moment dat, dar nu mi-a placut deloc experienta. Poate si de asta evit PS5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *