Teama de esec

Se apropie sfarsitul lunii Ianuarie, moment propice pentru a trage primele concluzii privind rezolutiile pe care ni le-am propus pe anul 2020.

Poate ca ati intampinat niste dificultati si sunteti pe punctul de a renunta, ori poate ca primele rezultate deja au aparut si sunteti plini de incredere ca veti duce planul la bun sfarsit. Indiferent de care parte a baricadei va situati este foarte important sa continuati ceea ce v-ati propus si sa nu renuntati oricat de dificil va este, si va asigur ca usor nu va fi prea curand, mai ales daca v-ati propus o schimbare majora in viata voastra pentru acest an.

Una din cele mai des intalnite probleme care apar in procesul de schimbare este teama de esec, problema care de cele mai multe ori va deveni motivul pentru care cei mai multi vor renunta la un moment dat.

Pentru cei obisnuiti cu zona de confort este normal si la indemana sa renunte atunci cand lucrurile nu decurg conform planului si constientiezeaza ca este necesar sa depuna mai mult efort pentru a-si depasi conditia actuala si sa caute scuze pentru a-si motiva ulterior decizia, insa ceea ce le scapa acestora din vedere este ca progres fara esec nu exista.

Daca incercam sa analizam de unde provine aceasta teama de esec vom afla ca lipsa de incredere este principalul catalizator al acestor temeri, care izvoraste din lipsa de rezultate ori prea putin vizibile incat sa ne ofere motivatia de care avem nevoie pentru a continua. La o analiza mai profunda vom constientiza ca ne invartim intr-un cerc vicios: incredere scazuta in propriile forte, progres prea putin vizibil sau deloc, temeri nejustificate, esec, ca intr-un final sa renuntam fara macar a da tot ceea ce avem mai bun.

Pentru cei cu increderea de sine scazuta am cateva recomandari care va pot ajuta pe viitor indiferent de ceea ce va propuneti sa faceti:

  • O auto-evaluare sincera si corecta, doar cunoscandu-ne propriile limite vom reusi sa setam rezolutii realizabile si sa ajungem la rezultate palpabile;
  • Setarea de obiective pe termen scurt, insa fara a pierde din vedere scopul final;
  • Carti motivationale sau povesti ale oamenilor de succes, din care vom afla ca nu suntem singurii care ne confruntam cu aceste probleme si ca esecurile sunt ceva absolut normal.

Poate cel mai important sfat pe care vi-l pot da pentru a reusi sa faceti cu adevarat o schimbare in viata voastra, o schimbare de durata cu urme vizibile, este sa incercati sa inlocuiti vechile obiceiuri si mentalitati care v-au adus in punctul in care va aflati acum cu altele mai sanatoase, mai benefice si mai puternice alaturi de care sa construiti un viitor mai bun pentru voi.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *