Concluzii dupa primul tur al alegerilor

Am votat cu Dan Barna, mai putin cu omul si mai mult cu alianta pe care a reprezentat-o. Am votat cu speranta ca acesta va reusi sa intre in turul II alaturi de Klaus Iohannis. Din pacate, nu a reusit acest lucru, diferenta fata de Viorica Dancila fiind enorma fata de asteptarile electoratului USR-Plus. Consider ca infrangerea celor de la USR-Plus a survenit din doua motive. Intai a fost alegerea neinspirata de a-l desemna drept candidat pe Dan Barna, o persoana prea putin cunoscuta masei de alegatori si lipsit de carisma si abilitatile de lider, pe care alegatorii le cauta la presedintele tarii. Apoi a fost intreaga campanie care a neglijat fix categoriile de persoane care au votat-o cu precadere pe Viorica Dancila: pe cei din mediul rural, pensionarii, asistatii social si cei cu studii elementare.

Ce m-a dezamagit?

  • Prezenta slaba la vot. Personal ma asteptam la cel putin 55%, insa prezenta la urne de doar 47,77% conform ultimelor date oficiale ne arata ca indiferent de situatia economica, politica si sociala, o buna parte a populatiei nu este catusi de putin interesata de viitorul tarii.
  • Viorica Dancila si cele 23 de procente. Desi guvernul Dancila a fost cel mai slab din istoria recenta a Romaniei, desi Viorica este cel mai slab pregatit candidat la prezidentiale din istoria PSD si in ciuda rezultatului slab de la europarlamentare, Dancila a reusit sa obtina cele 2 milioane de voturi cu care, intr-un mod confortabil, se alatura in turul II lui Klaus Iohannis.
  • Rezultatul foarte slab al lui Dan Barna. Doar 13.000 de voturi au facut diferenta la alegerile europarlamentare in favoarea PSD si dupa cum au decurs lucrurile in ultimele 6 luni ma asteptam ca balanta dintre cele doua tabere sa se incline in favoarea celor de la USR-Plus. Cele 6-7 procente pe care le pierd acestia in decurs de doar jumatate de an, ar trebui sa le dea serios de gandit pe viitor liderilor aliantei, mai ales ca anul viitor ne asteapta doua runde de alegeri, decisive pentru viitorul Romaniei: alegerile locale si cele parlamentare.

Ce m-a surprins intr-un mod placut?

  • Diaspora si cele 675.000 voturi exprimate de catre cetatenii romani din strainatate. Ce-i drept pentru prima oara s-a putut vota prin corespondenta, iar intregul proces electoral a durat 3 zile in Diaspora, totusi trebuie remarcata mobilizarea romanilor din afara tarii.
  • Alexandru Cumpanasu si faptul ca nu a reusit sa atinga cele 3 procente care i-ar fi permis conform legii, sa-si deconteze toate cheltuielile din campanie. Fara ca nimic sa-l recomande pentru functia pentru care a candidat, acesta a profitat de oportunismul creat de mediatizatul caz Caracal-Dinca si a reusit sa stranga cele 200.000 de semnaturi care i-au permis sa intre in cursa pentru pozitia de presedinte al tarii.
Source: www.ires.com.ro/
Source: www.ires.com.ro/

Cele doua grafice de mai sus sunt elocvente pentru rezultatul alegerilor si pot reprezenta un punct de plecare pentru alianta USR-Plus in ceea ce priveste viitoarele alegeri si modul in care pot obtine victoriile mult asteptate.

In turul al doilea ma astept ca Klaus Iohannis sa castige la o diferenta confortabila, toti votantii USR-Plus si PMP isi vor indrepta votul spre acesta, iar cel mai probabil prezenta la vot va fi in jurul valorii de 45%. Sunt tare curios daca va exista vreo dezbatere publica intre cei doi candidati ramasi in cursa pentru fotoliul de la Cotroceni. In cazul in care acest lucru se va intampla ma astept ca Klaus Iohannis sa o castige fara drept de apel, astfel cariera de lider al PSD al Vioricai Dancila sa se incheie dupa aceste alegeri.

Voi cu cine ati votat si de ce? Veti merge la vot in turul al doilea?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *