Prima Casa – partea a treia

Dupa ce am stabilit bugetul pe care il avem la dispozitie si ne-am hotarat cu privire la tipul de imobil pe care il dorim urmeaza cea mai dificila parte: cautarea viitorului camin.

Ideal ar fi ca locuinta sa fie cat mai aproape de jobul nostru, cat si de al partenerului/partenerei, de gradinita sau scoala celor mici, eventual sa fie in apropiere un parc, farmacii, supermarketuri, banci, mall-uri si lista poate continua in functie de preferintele fiecaruia. Pentru a avea toate cele de mai sus in proximitatea casei noastre nu este imposibil, dar implica un efort financiar destul de mare pe care nu multi dintre noi ni-l permitem.

Source: pexels.com

Care sunt criteriile cele mai importante de care trebuie sa tinem cont in alegerea zonei?

Din punctul meu de vedere, cele mai importante aspecte atunci cand alegem zona viitoarei noastre case sunt: distanta fata de o statie de metrou, linistea, curatenia si prezenta spatiilor verzi, precum si gradul de aglomerare si de poluare al zonei.

Trebuie sa fim constienti ca la un moment dat putem schimba locul de munca, ori poate compania pentru care lucram decide sa-si mute sediul in cealalta parte a orasului, iar intr-un oras sufocat de masini asa cum este Bucurestiul la ora actuala, singurul mijloc de transport decent pe care ne putem baza ramane metroul.

Am mentionat linistea, curatenia si prezenta spatiilor verzi ca fiind prioritare pentru ca influenteaza in mod direct calitatea vietii cat si sanatatea cetatenilor. Nu cred ca exista persoana care sa nu pretuiasca un mediu curat, linistit si plin de verdeata.

Din punct de vedere al aglomeratiei datorate in mare parte infrastructurii subdimensionate in top sunt cartierul Militari, bulevardul Iuliu Maniu fiind sufocat de traficul rutier in orice moment al zilei; zona Colentina-Obor; inelul circular din jurul centrului capitalei si evident zona centrala. In topul celor mai poluate zone se afla nordul capitalei si cartierul Militari. Cartierele Titan, Obor si Salajan completeaza clasamentul. La polul opus se afla zonele din jurul parcurilor: zona Parcului Carol, Bulevardul Poligrafiei, zona Parcului Eroilor, Calea Dudesti si zona Parcului Herastrau.

Un alt aspect care poate fi important in ceea ce priveste alegerea zonei este infractionalitatea si implicit siguranta cetatenilor, dar din acest punct de vedere Bucurestiul este un oras sigur, in care media de infractiuni pe cap de locuitor este doar de 0,03.

Punctele de interes, fie ca vorbim de unitati de invatamant pentru cei mici, sali de sport sau fitness, farmacii, banci, supermarketuri sau centre comerciale, se gasesc mai in toate zonele Bucurestiului si nu le consider decisive in procesul de decizie.

Totusi, cel mai important factor din toata aceasta ecuatie, este cel financiar.

Pretul mediu pentru o garsoniera in Bucuresti este de 44000 de euro, pentru un apartament de 2 camere 64000 de euro, iar pentru un apartament de 3 camere 91000 de euro. Imobilele sunt cele mai scumpe in nordul si centrul capitalei, iar pretul acestora scad progresiv pe masura ce ne apropiem de zonele limitrofe.

Astfel, in topul bucurestean al cartierelor cu cele mai scumpe apartamente se situeaza Herastrau-Nordului (2560euro/mp), Kiseleff-Aviatorilor (2340euro/mp), Dorobanti-Floreasca (2190euro/mp), Aviatiei (1920euro/mp) si Unirii (1750euro/mp). Clasamentul zonelor bucurestene cu cele mai ieftine apartamente este compus din Ghencea (890euro/mp), Rahova (980euro/mp), Giurgiului (1000euro/mp), Giulesti (1000euro/mp) si Drumul Taberei (1060euro/mp).

Source: pexels.com

Din punctul meu de vedere, cartierul care intruneste toate criteriile de mai sus si pe care eu as recomanda-o tuturor ce doresc sa achzitioneze un apartament este Tineretului-Timpuri Noi. Infrastructura este ok, avem acces la 2 magistrale de metrou, locuri de parcare, spatii verzi, si per ansamblu zona este curata si linistita. Cel mai mare avantaj este distanta de maximum 15 minute de mers pe jos pana in centrul orasului.

In cazul in care gasim un imobil pe placul nostru care se incadreaza in bugetul pe care il avem la dispozitie si suntem decisi sa semnam cat de curand contractul de vanzare-cumparare, am cateva recomandari pentru voi pentru a fi siguri si pe deplin multumiti de decizia voastra.

  • In primul rand va propun sa vizitati zona respectiva in diferite zile ale saptamanii si intervale orare, pentru a vedea cat de aglomerata este aceasta. Astfel ne putem face o idee despre timpul pe care il vom petrece pe drum spre job. Totodata vedem si situatia locurilor de parcare.
  • O plimbare la pas prin cartier este edificatoare pentru cat de curata si linistita este zona respectiva si astfel putem aproxima si distantele catre punctele de interes din zona.
  • In ultima instanta, puteti cauta pe internet pareri ale locatarilor zonei respective de pe diferite forumuri si astfel va puteti face o idee clara despre calitatea vietii in acel cartier.

In incheiere va recomand sa fiti cumpatati, sa va ganditi foarte bine inainte de a lua o decizie ca la final sa fiti multumiti de alegerea facuta. Sper ca acest ghid sa va raspunda la unele neclaritati si sa va ajute in intreg procesul de decizie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *