Despre educatia financiara

Unul din motivele pentru care Romania se afla din punct de vedere socio-economic in situatia actuala este lipsa educatiei financiare pornind de la cetateanul de rand si ajungand pana la factorii de decizie din fruntea tarii. Daca unui simplu cetatean nu-i putem imputa acest lucru, educatia financiara lipsind cu desavarsire din programa institutiilor de invatamant, celor in functii de putere care administreaza bugete, decid investitii, practic hotarand unde si pe ce se duc banii contribuabililor, ce scuze le putem gasi pentru modul defectuos in care o fac? Consider ca nu sunt in masura sa fac o analiza la nivel macro-economic privind modul in care un stat ar trebui sa-si cheltuie banii si voi discuta despre educatia financiara la omul de rand.

Source: pexels.com

Ce este educatia financiara?

Educatia financiara reprezinta stiinta administrarii finantelor in cel mai bun mod posibil, incepand cu producerea de mai multi bani in cazul in care situatia o cere si pana la economisirea si cheltuirea lor cu cap, astfel dobandind libertatea financiara la care multi ravnim. Pentru a ajunge acolo trebuie sa respectam o singura regula: aceea de a castiga cat mai mult si de a cheltui cat mai putin. Simplu in teorie, mai dificil de pus de practica, nu-i asa? Ori cel putin in cazul in care venitul lunar este fix, iar cheltuielile sunt ridicate si uneori mai apar si cele neplanificate. Salariul mediu net la nivel national a fost in luna august a acestui an de 3115 lei, adica putin peste 650 de euro, iar preturile produselor si serviciilor, cu mici exceptii, sunt la acelasi nivel cu vestul europei. Astfel ca o buna parte a populatiei are dificultati financiare si de cele mai multe ori apeleaza la ajutorul familiei, ori imprumuturi pe termen scurt pentru a supravietui pana la urmatorul salariu. Cum facem sa evitam aceasta situatie neplacuta?

Cum producem mai multi bani?

  • O marire de salariu sau promovarea pe un post mai bine platit la actualul loc de munca.
  • Schimbarea domeniului de activitate cu unul din care se castiga mai bine.
  • Un job part-time.
Source: pexels.com

Prima masura presupune sa ne implicam mai mult si sa tratam cu mai multa seriozitate sarcinile de serviciu, iar in timp cu siguranta vom putea ridica pretentii privind o marire, sau de ce nu o promovare. Doar ca in practica multi abia isi duc la bun sfarsit minimul prevazut in fisa postului si sunt revoltati ca sunt nu sunt luati in seama de superiori atunci cand vine vorba de recompensele financiare.

In cazul in care dorim sa ne orientam spre un job din afara ariei in care activam, practic o recalificare, inainte de a o face, trebuie sa constientizam ca va trebui sa investim mult timp in studiu si exercitiu,iar pentru o perioada vom fi nevoiti sa acceptam poate chiar un salariu mai mic decat cel avut in prezent pana vom ajunge la nivelul de cunostinte si experienta necesara pentru a fi renumerati pe masura.

Ultima optiune nu o consider realizabila pe termen lung din simplul motiv ca pentru a functiona asa cum trebuie orice persoana are nevoie de un echilibru intre timpul petrecut muncind si cel liber, altfel intervenind oboseala fizica si psihica.

Cum economisim si cheltuim eficient?

  • Reducerea cheltuielilor lunare.
  • Renuntarea la vicii si la cumparaturile nejustificate sau impulsive.
  • Stabilirea unui buget lunar de cheltuieli si respectarea acestuia cu strictete.
Source: pexels.com

Daca in cazul cresterii veniturilor lucrurile sunt destul de clare si tine de gradul de implicare si vointa noastra de a face cu adevarat o schimbare, in ceea ce priveste modul in care economisim si cheltuim lucrurile difera de la o persoana la alta si are stransa legatura cu stilul de viata, obiceiurile alimentare si vestimentare si nu in ultimul rand viciile fiecaruia.

Asta nu inseamna ca nu putem reduce cheltuielile, insa totul tine de ambitia si disciplina noastra, si corectand obiceiurile gresite din punct de vedere financiar putem ajunge sa economisim constant si din ce in ce mai mult. Spre exemplu daca o mare parte din bugetul nostru se duce pe iesirile la restaurant putem incepe sa gatim mai des acasa si implicit sa luam pachet pentru scoala ori job. Daca suntem mari amatori de moda, simplul exercitiu de a cantari cu atentie daca avem cu adevarat nevoie de respectivul produs si cat de des l-am purta in viitor ne-ar scuti de cheltuieli inutile. Daca suntem fumatori putem renunta la pachetul de tigari zilnic inlocuindu-l cu tutun la punga si sa ne rulam singuri tigarile, obicei ce ar reduce cu pana la 75% banii investiti in acest viciu. Exemplele pot continua si pentru orice cheltuieli nejustificate se gasesc solutii, insa totul depinde de noi si de dorinta noastra de a cheltui banii intr-un mod corect.

Pentru a ajunge sa avem o educatie financiara si sa reusim sa cheltuim mai putin decat producem e nevoie de un plan pe termen lung, si mai ales de respectarea cu sfintenie a acestuia. Insa odata dobandita libertatea financiara satisfactia este incomensurabila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *