De ce nu zambim mai des?

Lasam la o parte problemele de ordin financiar, situatiile din familie ori de la locul de munca cu care ne confruntam si discutam despre motivul cu adevarat alarmant pentru care multi dintre noi nu mai zambesc. Acela ca 80% dintre romani au probleme dentare conform unui studiu efectuat in anul 2016. Acelasi studiu ne spune ca doua treimi din populatie nu merge la dentist nici macar o singura data in cursul unui an. Cifre ingrijoratoare, dar totodata elocvente pentru raspunsul evident al intrebarii din titlu, acela ca multi dintre noi se rusineaza cu dezastrul din gura si decat sa zambeasca astfel expunandu-si dantura stricata prefera sa nu o faca deloc.

Source: pexels.com

De ce nu merg romanii la dentist?

In ciuda faptului ca pretul si calitatea serviciilor stomatologice sunt excelente in comparatie cu tarile europene dezvoltate, de ce romanii refuza sa merga la medicul stomatolog si astfel sa prevenim situatia ca o treime din populatie sa-si fi pierdut cel putin 3 dinti pana la varsta de 40 ani? Putem invoca lipsa resurselor financiare pe care eu o consider nejustificata, sanatatea ar trebui sa primeze in fata oricaror alte cheltuieli. Ori poate precara educatie pe care multi dintre noi o au si astfel nu stiu ca dintii nu se pot reface in mod natural si tot amana o vizita la dentist cu gandul ca situatia se va imbunatati. Indiferent de motive, cu totii ar trebui sa constientizam importanta unei danturi sanatoase si sa alocam toate resursele necesare pentru a o avea si mentine in timp.

Ce trebuie sa facem pentru a avea o dantura sanatoasa?

  • Periajul zilnic, dimineata si seara;
  • Folosirea apei de gura si a atei dentare;
  • Vizita la medicul stomatolog cel putin o data la 6 luni, indiferent daca avem probleme sau nu;
  • Prezenta de urgenta la dentist in cazul aparitiei de carii dentare sau a oricaror probleme la nivelul gingiilor si cavitatii bucale;
  • Purtarea unui aparat dentar, daca situatie o cere.

Incepand cu luna martie a anului trecut, port aparat dentar pe arcada de sus si recomand oricui este pus in situatia de a-si pune aparat sa nu amane si sa ia decizia cat mai repede. Eu am fost nevoit sa aleg intre un implant si aparatul dentar datorita unor probleme ce cu usurinta puteau fi remediate in adolescenta, dar faptul ca am tratat cu dezinteres si am tot amanat vizita la dentist m-au adus in situatia actuala. Primele saptamani pot fi putin dificile pana ne acomodam cu aparatul dentar, dar este cea mai buna investitie pe care o putem face pentru sanatatea danturii noastre.

Consider ca zambetul este cea mai frumoasa expresie faciala pe care o posedam si ar trebui sa zambim cat mai des posibil, indiferent de greutatile vietii. Iar pentru a avea un zambet cat mai frumos recomand tuturor sa aiba grija de dantura lor, sa aplice faptul ca cel mai bun tratament este preventia si sa mearga la medicul stomatolog ori de cate ori este nevoie.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *