Prima Casa – partea a doua

Continuam discutia de aici si o data cu stabilirea bugetului pe care il avem la dispozitie, putem sa incepem sa cautam locuinta mult visata. Piata imobiliara din Bucuresti este una complexa si in functie de suma de bani de care dispunem putem alege de la o simpla garsoniera pana la un apartament cu 4 camere, sau de ce nu o casa pe 2 nivele cu o curte mare si plina de verdeata.

Pe langa evidenta limitare din cauza bugetului, pentru ca daca avem disponibili spre exemplu 60000 de euro nu vom gasi in veci un apartament de 4 camere, ori in cel mai fericit caz vom gasi un apartament vechi in care pentru a-l face pe placul nostru va trebui sa investim inca cel putin 50% din valoarea lui in renovare si amenajare; mai trebuie sa gandim pe termen lung inainte de a alege ce tip de locuinta este potrivita pentru noi. Daca la momentul actual, considerand situatia familiala, o garsoniera sau un apartament de 2 camere este suficient nevoilor noastre, poate peste 5 ani familia se va mari cu 1 sau 2 membri si cele 2 camere se vor dovedi neincapatoare. Asadar pe langa suma de bani de care dispunem un alt criteriu cel putin la fel de important este numarul de persoane care va locui in casa la un moment dat. In cele ce urmeaza vom dezbate punctual, cu avantaje si dezavantaje toate criteriile de care trebuie sa tinem cont in alegerea locuintei potrivite.

Apartament la bloc sau casa la curte?

  • Apartament la bloc: prezinta ca avantaje costurile reduse fata de o casa la curte incepand cu intretinerea, cuantumul facturilor, mobilarea si amenajarea, si eventual o renovare, insa ca dezavantaje factorul care ar putea sa ne dea cele mai mari batai de cap sunt vecinii. Stim cu totii ca vecinii, indiferent ca este un apartament intr-un bloc vechi sau intr-un ansamblu rezidential recent construit, pot fi niste oameni cumsecade cu care eventual putem lega o relatie de prietenie, ori datorita caracterului lor dificil si al mentalitatii diferite, in timp ne pot deveni cei mai mari dusmani. Pornind de la muzica data la maxim, zgomotul de bormasina duminica dis de dimineata ori sacii de gunoi scosi pe scara, aceste aspecte ajung sa ne afecteze simtitor calitatea vietii.
  • Casa la curte: marele avantaj al unei case la curte este libertatea pe care o avem, in limitele bunului simt, de a ne trai viata asa cum ne dorim, fara a ne ingrijora de prezenta vecinilor, care in cazul unui apartament ne pot bate la usa, in teava sau chiar chema politia daca se simt deranjati de comportamentul nostru. Pe langa costurile lunare ridicate, o casa la curte presupune si mult timp investit in amenajarea si intretinerea spatiului de locuit, atat interior cat si exterior. Multi dintre noi ravnim la o casa cu o curte mare, dar nu ne gandim ca asta presupune multa munca fizica si timp investit.

Ansamblu rezidential nou sau apartament intr-un bloc vechi?

  • Apartamentul nou vine cu marele avantaj de a fi primii locatari ai acestuia; este de obicei dotat cu centrala termica proprie, deci scapam de orice problema pricinuita de falimentul retelei de termoficare din Bucuresti, si nu in ultimul rand daca apartamentul pe care decidem sa-l cumparam nu este finalizat, avem libertate deplina in a amenaja baia dupa preferintele noastre, de a pune oricate prize avem nevoie in absolut orice camera, in concluzie de a ne lasa amprenta pe acesta inca din stadiul constructiei.
  • Apartamentul dintr-un bloc vechi, daca acesta este construit intre anii 1978 si 2000, are avantajul calitatii materialelor de constructie folosite. In ultimii ani, cand constructiile de ansambluri rezidentiale din Bucuresti au crescut intr-un ritm alert, dezvoltatorii imobiliari au facut rabat la calitate si ajutati si de autoritatile din domeniu, care fac controale foarte rar si probabil doar celor care nu se supun regulilor nescrise din domeniu, s-au ghidat doar dupa profit fara a mai pune pret pe rezistenta in timp a constructiilor. Ca si dezavantaj mentionez doar faptul ca va fi greu sa gasim un apartament vechi fix pe placul nostru si va trebui sa alocam o suma de bani si pentru renovarea acestuia.

De cate camere avem cu adevarat nevoie?

  • Garsoniera: singurul motiv pentru care as achizitiona o garsoniera ar fi doar pentru a o inchiria. Altfel locuitul pe termen lung intr-o singura camera, oricat de mare ar fi, nu este fezabil, zonele de zi si de noapte trebuie clar delimitate pentru o calitate cat mai buna a vietii.
  • Apartament cu 2 camere: investitia care mi se pare cea mai potrivita pentru o singura persoana sau pentru un cuplu la inceput de drum, limitati de buget. In cazul acestui tip de apartament nu sunt de acord cu garsonierele duble ori apartamentele tip studio in care bucataria este la comun cu livingul.
  • Apartament cu 3/4 camere: potrivit pentru o familie indiferent de numarul de membri, din simplul motiv ca spatiul si compartimentarea sunt suficiente si astfel nu vom fi pusi in situatia de cauta o casa mai mare in cazul in care familia se va mari.
  • Casa la curte: este recomandata unei familii care dispune de resursele financiare si de timpul liber pentru a o ingriji asa cum trebuie. Toti privim locuitul la curte ca un ideal, insa putini dintre noi se gandesc si la responsabilitatile pe care urmeaza sa le avem.

Personal, fiind singur la momentul in care am decis ca vreau sa-mi cumpar o casa si limitat usor de bugetul pe care il aveam la dispozitie, am optat pentru un apartament de 2 camere care mi se pare in continuare potrivit pentru nevoile mele. Probabil in viitor, in cazul in care voi intemeia o familie si vor aparea unul sau mai multi copii, va aparea nevoia de spatiu si va trebui sa iau in calcul mutatul intr-un apartament cu mai multe camere sau de ce nu, daca bugetul imi permite, o casa la curte.

Acestea fiind zise, sper ca informatiile prezentate mai sus va vor ajuta sa luati cea mai buna decizie, iar in urmatorul articol din serie vom discuta despre cum alegem cea mai buna zona din Bucuresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *