Proiectul Vinietei Oxigen a fost aprobat

Pe langa subiectul Colectiv, ce a reintrat in atentia opiniei publice datorita clipului de 20 de minute postat ieri de catre Libertatea, despre care puteti citi o opinie obiectiva la Radu, majoritatea discutiilor din aceste zile dezbat controversatul proiect al Primariei Capitalei ce doreste sa reglementeze accesul autovehiculelor in oras in functie de normele de poluare ale acestora incepand cu data de 1 ianuarie 2020.

Ce prevede acest proiect?

  • Masinile non-Euro, Euro 1 si Euro 2 vor avea interzis in Bucuresti incepand cu anul 2022, iar masinile Euro 3 din anul 2024;
  • Toate autovehiculele de mai sus vor avea interzis in centrul capitalei incepand cu 1 ianuarie 2020 de luni pana vineri in intervalul orar 07-22;
  • Pana in 2022, respectiv 2024, posesorii de autovehicule cu norma de poluare sub Euro 4 care doresc sa circule in Bucuresti vor trebui sa plateasca taxa Oxigen;
  • Masinile Euro 4 vor plati taxa Oxigen incepand cu 1 ianuarie 2021;
  • Sunt exceptate de plata taxei Oxigen masinile electrice, hibride, cele cu norma de poluare Euro 5 si Euro 6 cat si bicicletele, scuterele si motocicletele;
  • Amenda pentru cei care vor circula fara a avea vinieta corespunzatore va fi cuprinsa intre 1500-2000 de lei;
  • Centrul capitalei in care vor avea interzis masinile non-Euro, Euro 1 si Euro 2 incepand cu data de 1 ianuarie 2020 este delimitat astfel:
Source: www.revoblog.ro

Ce concluzii putem trage din varianta finala a vinietei Oxigen?

In primul rand, prin interzicerea treptata a tuturor autovehiculelor cu norma de poluare sub Euro 4 se va descuraja inmatricularea masinilor mai vechi de anul 2005. Varsta medie actuala a parcului auto national este de 15,4 ani, ceea ce in comparatie cu restul tarilor din Uniunea Europeana, este rusinos. In loc sa se stimuleze innoirea parcului auto si alinierea la normele EU privind poluarea, Guvernul a decis de la data de 1 februarie 2017 sa scoata taxa de mediu sau de prima inmatriculare ce a facut ca traficul din marile orase, dar mai ales din Bucuresti sa devina insuportabil si sa devenim fruntasi la numarul de ore petrecute in trafic, in ciuda promisiunilor doamnei primar Firea ca va face o adevarata revolutie in trafic in timpul mandatului sau.

Pe de alta parte, in actul normativ nu exista nici un punct in care sa fie explicat ceea ce se va face cu cuantumul taxelor din acest proiect. Absolut nimic, nici ca acestia vor fi destinati pentru realizarea de benzi unice pentru transportul in comun, incurajarea innoiri parcului auto, sau imbunatirea calitatii aerului din capitala. Acest lucru ridica mari semne de intrebare privind destinatia banilor ce vor rezulta din implementarea acestei viniete.

O alta masura ce mi se pare interesanta este ca pana la a avea interzis pe teritoriul capitalei, masinile sub Euro 4 nu pot circula in centrul orasului, insa pot circula, si implicit polua restul orasului, ceea ce ridica problema discriminarii populatiei Bucurestiului in functie de zona in care locuieste.

Si nu in ultimul rand ceea ce ma frapeaza cel mai mult este ca in ciuda dorintei afisate de majoritatea romanilor de a avea o tara ca afara si astfel sa preluam lucrurile bune din tarile dezvoltate, deja au aparut petitii pe net in care niste cefe-late declara ca taxa este abuziva intrucat nu toti isi permit sa-si schimbe cazanul vechi de 20 de ani da pa Germania si astfel apare fenomenul de “segregare sociala”.

Sunt tare curios cum va arata traficul din Bucuresti incepand cu 1 ianuarie si daca intr-adevar se vor respecta toate normele prevazute in proiectul vinietei Oxigen, cat mai ales ce se face mai exact cu banii stransi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *