Alimentatia potrivita

In primul articol publicat cu ceva vreme in urma, scriam ca urmeaza sa merg la sala. Am reusit sa fac asta timp de 4 luni cu o frecventa de 4-5 antrenamente pe saptamana. Printre cele mai vizibile progrese inregistrate au fost postura corporala corecta si forta fizica. Recomand tuturor ce duc un stil de viata sedentar sa treaca peste sentimentele de comoditate si anxietate, normale la inceput, si sa inceapa sa mearga in mod constant la sala. Acest lucru va va imbunatati viata atat pe plan fizic, cat si pe plan psihic.

Source: pexels.com

Insa nu e indeajuns doar sa ne facem un abonament la sala si sa mergem de cateva ori pe saptamana pentru a reusi sa ne atingem telul, fie acela de a slabi sau de a acumula masa musculara. Pentru asta avem nevoie de o alimentatie corecta si corespunzatoare nevoilor noastre. Cea mai importanta informatie pe care trebuie sa o cunoastem este ca daca vrem sa slabim intr-un mod sustinut si sanatos trebuie sa mancam in deficit caloric, iar daca vrem sa punem masa musculara sa mancam in surplus caloric. Ce presupune asta? In primul rand, cu ajutorul unui calculator caloric, sa calculam numarul de calorii necesar zi de zi. Acesta difera de la persoana la persoana si este influentat in mod direct de varsta, sex, inaltime, greutate si stil de viata. Astfel pentru a slabi trebuie sa consumam cu 500 de calorii mai putin decat necesarul indicat de calculator, iar pentru a pune masa musculara cu 300 de calorii mai mult.

In momentul in care am stabilit numarul de calorii de care avem nevoie urmeaza sa alcatuim dieta pe care o vom urma si ce ne va ajuta sa ajungem unde ne-am propus. Cu totii cunoastem zeci sau sute de diete revolutionare ce au schimbat viata multor oameni, dovada fiind testimonialele de pe internet. Consider ca aceste diete functioneaza doar pe termen scurt, cele mai multe dintre ele fiind drastice si ne conditioneaza sa folosim doar anumite alimente si sa ne abtinem de la restul. Pentru a functiona pe termen lung, o dieta trebuie adaptata fiecarei persoane tinand cont de alimentele preferate cat si de cat de pofticioasa este respectiva persoana. Desigur, cea mai buna varianta este consultarea unui nutritionist care pe baza unor analize medicale si a altor variabile va identifica ce ii este necesar respectivului pentru a-si sculpta corpul in modul dorit.

Source: pexels.com

Pe langa numarul de calorii mai trebuie sa tinem cont de inca un aspect foarte important. Acela ca alimentele consumate se descompun in trei mari grupe: carbohidrati, grasimi si proteine. Pentru o alimentatie corecta trebuie sa pastram un echilibru intre carbohidratii, grasimile si proteinele consumate, fara a abuza sau a negjila unul dintre macronutrienti. Pentru a intelege mai bine cum functioneaza si ce rol au fiecare va recomand sa cautati informatii mai detaliate si astfel veti reusi sa compuneti dieta care se va plia cel mai bine nevoilor voastre.

Source: pexels.com

In cele ce urmeaza va voi prezenta succint ceea ce am invatat si incerc sa aplic zi de zi cu privire la o alimentatie cat mai echilibrata si sanatoasa.

  • Micul Dejun. Considerata pe buna dreptate cea mai importanta masa a zilei, aceasta trebuie sa contina toti cei trei macronutrienti in proportii egale, pentru a reusi sa-i oferim corpului energia de care are nevoie in cea mai solicitanta parte a zilei. Personal prefer omletele cu bacon, ciuperci si cascaval insotite de diferite legume; paine prajita cu oua, guacamole si bacon; lapte de migdale cu seminte de chia sau quinoa si banane.
  • Pranzul. Masa din mijlocul zilei, in care in functie de efortul fizic depus sau pe care urmeaza sa-l depunem, trebuie sa ne ajute sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne-am propus. Personal recomand un gratar din carne slaba cu legume alaturi; orez cu piept de pui sau pulpe de pui la cuptor; paste integrale cu creveti sau piept de pui.
  • Cina. Intotdeauna voi recomanda o masa usoara, seara, pentru a preveni eventualele probleme cu digestia. Putem consuma ton sub forma de conserva sau orice fel de peste la cuptor, servit alaturi de sparanghel, ori un gratar din piept de pui cu cartofi dulci la cuptor, de preferat fiind totusi varietatea de salate pe care le putem alcatui din diferitele sortimente de salata, rosii, castravaeeti, ceapa, ardei, diferite seminte, piept de pui sau ton.
  • Gustari. Uneori vom mai mai simti nevoia sa consumam ceva rapid intre mese pentru a reduce senzatia de foame. Personal recomand fructele, semintele, nucile, alunele, caju, migdalele, batoanele de cereale cu un continut scazut de calorii sau fructele deshidratate.
  • Pe langa toate cele mai de sus trebuie sa tindem sa consumam cel putin 2-3 litri de apa in fiecare zi, sa evitam produsele de patiserie, de tip fast-food si alimentele procesate, sucurile carbogazoase sau indulcite cu zahar si cel mai important dulciurile cu un continut ridicat de zahar.
Source: pexels.com

Avand pofte ca orice om si un program uneori incarcat nu reusesc sa duc la bun sfarsit in fiecare zi planul de mai sus, insa pe termen lung incerc sa pastrez un echilibru privind caloriile si macronutrientii consumati. Astfel am reusit sa slabesc in decurs de de 7 luni 7kg si sa acumulez un procent de masa musculara mai mare decat aveam inainte sa incep sa merg la sala de forta. Departe de mine gandul ca am ajuns acolo unde mi-am propus, si sunt constient ca mai am mult de munca atat privind alimentatia, cat si ambitia si disciplina de a merge la sala in mod constant, eliminand astfel comoditatea si scuzele care ma trag in jos.

Imi doresc ca si voi sa fi gasit in acest articol informatii interesante si utile pe care sa reusiti sa le aplicati si astfel sa va ajute sa atingeti stilul de viata si forma fizica dorita. Cu siguranta mai sunt multe de spus si de analizat fiecare element in detaliu, insa asta tine si de nevoia voastra de cunoastere si de aprofundare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *